Maria Refors Legge erbjuder ett antal färdiga föreläsningar på teman inom skoljuridik som hon tidigare hållit, vilket gör dem mer tidseffektiva att hålla och därför billigare för beställaren. Kostnaden för ett sådant föreläsningskoncept är 15 000 kr. Maria kan hålla föreläsningen på distans eller på plats hos er. Om ni önskar att Maria håller föreläsningen på plats och er lokal inte ligger i Stockholms län tillkommer kostnad för resa (tur/retur) samt eventuell logi.
Om ni inte hittar exakt vad ni söker bland de färdiga föreläsningskoncepten, går det också att beställa en skräddarsydd föreläsning som anpassas efter era specifika behov. Vill ni att Maria håller mer än en föreläsning så är det möjligt att höra sig för om möjligheten att boka Maria för en heldag.
Existerande föreläsningskoncept
-
Förskolan, hemmet och barns rättigheter
Föreläsningen handlar om juridiska frågor och utmaningar som rör relationen mellan förskolan, barnens hem och deras rättigheter. Teman som behandlas inkluderar barns rätt till yttrandefrihet, skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp, religionsfrihet och vårdnadshavares tillsyns- och omsorgsansvar. Föreläsningen belyser också hur personal ska hantera vårdnadstvister, konflikter och situationer där barn far illa. Med hjälp av konkreta exempel och juridiska principer får deltagarna verktyg för att förstå och agera rättssäkert i komplexa situationer.
-
Tillsynsplikten och omsorgsansvaret i förskolan
Föreläsningen behandlar förskolans och personalens juridiska ansvar att skydda barn från att komma till skada, vilket innebär både ett omsorgs- och ett disciplinärt ansvar. Genom att använda juridiska begrepp som tillsynsplikt, vårdnadshavarens roll och garantläran, belyser föreläsningen gränserna för personalens ansvar och hur detta samverkar med vårdnadshavarnas ansvar.
-
Särskilt stöd i förskolan
Föreläsningen behandlar förskolans juridiska ansvar att ge särskilt stöd till barn med olika behov. Fokus ligger på förskolans kompensatoriska uppdrag att skapa en likvärdig utbildning, skillnaden mellan utbildning och undervisning, samt hur stödinsatser ska anpassas utifrån barns individuella behov. Föreläsningen klargör även ansvarsfördelningen mellan förskollärare, rektor och huvudman för att säkerställa att barn får det stöd de behöver för att utvecklas enligt läroplanens mål.
-
Barns mänskliga rättigheter i skolan
Föreläsningen fokuserar på de mänskliga rättigheter och friheter som gäller inom den svenska skolan, särskilt med hänsyn till skolpliktens juridiska konsekvenser. Den täcker rättigheter såsom yttrandefrihet, religionsfrihet och skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp, samt hur dessa rättigheter samverkar med skolans ansvar att skapa trygghet och ordning. Genom exempel från lagstiftning, rättspraxis och skolans regelverk diskuterar föreläsningen frågor om disciplin, integritet och likabehandling.
-
Kränkande behandling och diskriminering av barn och elever
Föreläsningen handlar om de juridiska aspekterna av kränkningar i skol- och förskolemiljö. Den definierar och särskiljer begreppet "kränkande behandling" från diskriminering enligt skollagen och behandlar skolans skyldigheter att förebygga, anmäla, utreda och vidta åtgärder mot sådana kränkningar. Föreläsningen belyser även personalens ansvar och praktiska rutiner i hanteringen av kränkande situationer samt diskuterar balansen mellan disciplinära åtgärder och barns skydd mot kränkningar.
-
Disciplinära åtgärder i skolan
Föreläsningen handlar om de juridiska befogenheterna och begränsningarna för skolpersonal när det gäller att upprätthålla ordning och trygghet i skolan. Den fokuserar på skollagens femte kapitel som reglerar disciplinära åtgärder, såsom utvisning från klassrum, kvarsittning, och omhändertagande av störande föremål. Föreläsningen belyser även proportionalitetsprincipen och gränserna för fysisk maktutövning, samt problematiserar skolans ansvar för att säkerställa trygghet och studiero utan att utsätta elever för kränkningar.
-
Offentlighet, sekretess och tystnadsplikt i skola och förskola
Föreläsningen handlar om de juridiska regler och principer som styr hanteringen av offentliga handlingar, sekretess och tystnadsplikt inom förskola och skola. I föreläsningen belyses frågor som vad som räknas som en allmän handling, sekretessreglernas tillämpning och hur integritetskänsliga uppgifter ska skyddas för att undvika att barn eller andra berörda lider "men". I föreläsningen ges praktisk vägledning i hur personal i förskola och skola ska hantera informationsförfrågningar och säkerställa att rätt balans mellan insyn och integritet upprätthålls.
-
Juridisk metod för skolpersonal
Genom föreläsningen delges åhörarna en grundlig genomgång av juridisk metodik, med fokus på hur lagar tolkas och används i praktiken. Den täcker rättskällor såsom lagtexter, rättspraxis och förarbeten samt presenterar hur lagar är uppbyggda och deras hierarkiska förhållanden. Föreläsningen ger vägledning i att navigera juridiska databaser och hitta rättsfall och andra relevanta källor, vilket gör den till en praktisk introduktion för dem som vill förstå och använda rättssystemet på ett systematiskt sätt.